Alles over de huid

Huid

Huidproblemen zijn een veelvoorkomend probleem bij onze huisdieren. Symptomen die hier veelal mee gepaard gaan zijn jeuk, kaalheid en pukkeltjes. Vooral jeuk is erg vervelend voor uw dier en door overmatig likken, krabben of bijten kunnen weer andere problemen ontstaan. Het is dus zeker belangrijk deze klachten serieus te nemen en te laten onderzoeken.

Een huidprobleem kan een eenmalig incident zijn, vaak is één behandeling dan voldoende om  ervoor te zorgen dat de problemen weggaan en ook weg blijven.

Vervelender zijn chronische, terugkerende huidproblemen. Hierbij is het belangrijk om de achterliggende oorzaak te vinden. Hiervoor zijn er diverse onderzoeken.

Om te bepalen welk verder onderzoek relevant is bij uw huisdier (met andere woorden, aan welke oorzaak wordt er gedacht), zullen wij uw dier lichamelijk onderzoeken en zullen wij u enkele vragen stellen.

Hiertoe maakt u een afspraak op de huidpoli. Na het onderzoek worden alle opties en kosten met u besproken.

De drie meest voorkomende huidproblemen zijn:

1) Voedingsallergie: hierbij zijn vooral de kop, hals en ondervoetjes betrokken

2) Atopie (mijt- of pollenallergie): vooral de huid in de liezen en oksels zijn aangetast

3) Ectoparasieten: deze “beestjes” (o.a. vlooien, mijten, luizen) kunnen over het gehele lijf voorkomen, maar sommigen hebben een voorkeurslocalisatie.