Alles over artrose

Artrose

Artrose is een aandoening bij hond en kat waarbij de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen vermindert. Bij voortschrijdende artrose zal dit resulteren in gewrichtspijnlijkheid en startkreupelheid en uiteindelijk in constante kreupelheid. Artrose kan zowel een natuurlijke veroudering van het kraakbeen betreffen, maar ook ontstaan door erfelijke aanleg of andere factoren zoals o.a. trauma en overgewicht.

Behandeling van artrose bestaat uit meerdere facetten, afhankelijk van de ernst. Bij beginnende artrose is gedoseerde beweging in combinatie met gewichtscontrole en een aangepast dieet zinvol.

In een later stadium kan de behandeling eventueel aangevuld worden met pijnstilling. Indien het kraakbeen vrijwel verdwenen is in het gewricht dan zal slechts operatief ingrijpen nog resten, waarbij bij hond en kat de mogelijkheden voor gewrichtsprothesen gelimiteerd zijn. Het is daarom zaak artrose in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen.

Aangezien artrose en de behandeling ervan complex zijn, hebben wij speciaal een assistente opgeleid om u daarbij te helpen. Manon kan u adviseren betreffende het bewegingspatroon, de voeding en de medicatie van uw huisdier.