Alles over sterilisatie

Sterilisatie

Het steriliseren van een poes doen wij vanaf zes maanden. De reden hiervoor is dat de poes dan een beetje gewicht heeft en zij dan eenvoudiger te doseren is voor de anaesthesie. Een sterilisatie van een poes is eigenlijk een castratie van de poes. Het is een castratie omdat we de eierstokken verwijderen en de poes hierdoor niet meer krols wordt. Toch zullen we het tegenover u en in de navolgende tekst steeds hebben over “sterilisatie” om zo het verschil met de kater duidelijker te maken. Er is ook een duidelijk verschil met de castratie van de kater. De sterilisatie van de poes is een steriele ingreep waarbij de buikholte geopend wordt. Dit betekent dat u de poes een ochtend kwijt bent voor deze ingreep.

Aangezien de meeste poezen die voor sterilisatie aangeboden worden nog jong zijn, wordt er meestal geen pre-anaesthetisch bloedonderzoek gedaan. Mocht u daar toch prijs op stellen dan kunt u dat gewoon bij de assistente melden.

Het is de bedoeling dat de poes nuchter is. Dit wil zeggen dat de poes minimaal 8 uur voor de ingreep niets mag eten. De poes mag wel gewoon drinken. Dit vragen we omdat er bij het onder narcose gaan er nog wel eens braken optreedt. Wanneer de kat dan niet nuchter is, lopen we het risico dat er verslikking plaatsvindt en dat er daardoor een longontsteking ontstaat.

De poes kan middels de conventionele en de kijkoperatie gesteriliseerd worden. Bij de conventionele methode worden er twee oplosbare hechtingen geplaatst, welke na 10 dgn kosteloos door ons verwijderd worden.

Bij de kijkoperatie wordt er onderhuids een oplosbare hechting gelegd en de huid gelijmd zodat er geen hechtingen zichtbaar zijn.

Een gesteriliseerde poes zal niet meer krols worden en daardoor zich niet meer laten dekken door katers. Hierdoor is de kans op een nestje afwezig. Ook de kans op baarmoederontsteking is afwezig. De kans op tumoren in de melkklierpakketten zal bij sterilisatie op jonge leeftijd minimaal zijn.