Alles over het gebit

Gebit

Gebitsverzorging bij katten is een belangrijk onderdeel van de verzorging van uw kat. Niet alleen is het van belang dat uw kat al zijn/haar elementen zolang mogelijk heeft en gebruikt, ook is het van belang voor andere organen in het lichaam. Een slecht gebit geeft, naast verlies van elementen, ook vaak infecties in de bek. Dit is niet alleen pijnlijk maar doordat er in het geinfecteerde tandvlees bloedvaten betrokken worden kunnen er ook bacterien uit de bek gaan circuleren door het lichaam. Dit kan weer gevolgen hebben voor organen in andere delen van het lichaam. Berucht hierin zijn de nieren en het hart.

Telkens wanneer u met uw kat bij ons komt, bijvoorbeeld voor een enting, dan is het zaak om even naar het gebit te kijken. Als er dan veel tandsteen zichtbaar is, er is infectie van het tandvlees of er zitten zelfs elementen los, dan zullen we adviseren tot een gebitssanering. Dit houdt in dat we alle losse en aangetaste elementen zullen verwijderen en de goede elementen ultrasoon gaan reinigen. Na het reinigen van tandsteen zullen de elementen gepolijst worden om ervoor te zorgen dat tandsteen niet meer zo makkelijk hecht op de elementen.

Het is raadzaam om bij de oudere kat, die een sanering geadviseerd krijgt, eerst een pre-anaesthetisch bloedonderzoek te laten doen. Hierbij kijken we o.a. naar de lever- en nierfunctie, aangezien dit belangrijke organen zijn bij de verwerking van de anaesthesie. Mochten er in het bloed afwijkingen gevonden worden dan zal eerst contact met u opgenomen worden over de verder te nemen stappen.