Alles over voeding

Voeding

Hooi

Konijnen en cavia’s zijn planteneters. Voor een goede spijsvertering hebben ze veel vezels nodig. Die zitten vooral in ruwvoer zoals hooi. Wanneer konijnen te weinig vezels binnen krijgen, kunnen hun darmen stil komen te liggen en dit veroorzaakt erge buikpijn. Ook is hooi hard nodig om de tanden te doen slijten. De tanden van een konijn groeien namelijk altijd door. Geef uw konijn daarom elke dag onbeperkt hooi.

Groenvoer

Geschikt groenvoer om aan een konijn te geven zijn o.a. wortel, paardenbloem en andijvie. Maar let op, geef groente altijd met mate! Van plotseling veel groente kunnen konijnen en cavia’s diarree krijgen. En niet alle groenten is goed. Kolen en prei veroorzaken gasvorming en dat maakt ze ernstig ziek.

Droogvoer

Dit vinden konijnen en cavia’s heerlijk, maar bevat veel energie. Wanneer ze te veel droogvoer krijgen, kunnen ze te weinig hooi gaan eten. Het dier kan dan te dik worden, last krijgen van diarree of tandproblemen. Het beste is om uw konijn of cavia biks te voeren. In gemengd voer zitten namelijk veel vette en ongezonde dingen. Vaak kiezen de dieren alleen deze dingen uit, en laten ze de gezonde korrels liggen. De aanbevolen hoeveelheid droogvoer is max. 20 gram droogvoer per kg lichaamsgewicht. Cavia’s hebben meer vitamine C nodig, daarom kun je ze het beste speciale cavia korrels geven. Ook in paprika zit veel vitamine C.

Caecotrofen

Konijnen eten een deel van hun ontlasting, m.n. de zachte keutels die in de nacht worden gevormd (de zogenaamde caecotrofen). Deze ontlasting bevat onmisbare voedingstoffen en moet dus goed gegeten worden. Wanneer u deze zachte glimmende keutels terugvindt in het hok, is de kans groot dat het konijn te veel droogvoer krijgt.

Terra Expert

Dit is een nieuwe voeding voor konijnen, speciaal bij de dierenarts verkrijgbaar. In een doosje zitten twee geperste blokken met alfalfa en luzerne. Dit bevat veel vezels, goed voor de spijsvertering en de blokken zijn erg hard, zodat de tanden goed slijten. Uitstekend voor uw konijn of cavia! Eén doos is genoeg voor twee weken complete voeding. Vraag er naar aan onze balie.